22 Ekim 2009 Perşembe

Bilimsel Çalışmalar

MİKORİZA - NAR
Amity Üniversitesi(Hindistan), tarafından Nar üzerinde yapılmış olan çalışmada, inoküle edilen bitkilerin daha iyi besin aldıklarını ve dikilen Nar ağaçlarının belirgin şekilde daha iyi geliştikleri gözlemlenmiştir. Bunun nedeninin mikroorganizmaların besinleri çözümleyen enzimleri üretmesi ve kök yüzeyini genişleterek daha iyi besin alımını sağlamasıdır. Ayrıca 5 yaşındaki Nar ağaçlarında yükseklik, kanopi yapısı, budanan dal gelişimi ve meyve verimi açısından gözlenen gelişme belirgindir.

MİKORİZA - ÇİLEK - 1
Central Queensland Üniversitesi(Avustralya), tarafından çilek üzerinde yapılmış olan çalışmada, mikoriza’nın belirgin bir şekilde verimi artırdığını ve meyve kütlesi ile boyutunu etkilediğini ortaya koymaktadır. Mikoriza uygulanan bitkilere %25 daha az fosfor gübresi verilmesine karşın verim, meyve kütlesi, kök gelişimi meyva kalitesi ciddi oranda artmıştır.

MİKORİZA - ÇİLEK - 2
Finlandiya’da geçekleştirilen bir çalışmada, mikoriza uygulanmış çilek bitkilerinin verdiği sürgün sayısının, mikoriza uygulanmamış bitkilere gore %57 ile %76 oranında fazla olduğu gözlemlenmiştir.

MİKORİZA - ÇİLEK - 3

Viyana Ziraat Üniversitesi (Avusturya) tarafından gerçekleştirilmiş olan bir çalışma, mikorizanın, topraktan su ve bitki besin elemanlarının alımını ciddi oranda artırdığını, hastalıklara karşı dayanımı arttırdığını ve gübre tüketiminin ciddi oranda azaldığnı ortaya koymuştur.

MİKORİZA - BUĞDAY - 1

Kansas Üniversitesi(ABD), tarafından Ingiltere ve Amerikan 8 farklı buğday tipi üzerinde yapılmış olan bu çalışma, mikoriza’nın buğday kuru ağırlığını %29- %100 arasında artırdığını, Asya kökenli buğday tipleri üzerinde yapılan çalışmanın ise mikorizanın buğday kuru ağırlığını % 55 - % 169 artırdığını ortaya koymaktadır.

MİKORİZA - BUĞDAY - 2

Kanada Saskatchewan Üniversitesi Toprak Bilimi Bölümü tarafından yapılmış olan çalışma, Mikoriza uygulanmış Buğdayın kök ağırlığının uygulanmamış olan control grubuna gore %43 fazla olduğu, verimin ise % 57 arttığını ortaya koymaktadır.

MİKORİZA - BUĞDAY - 3

Hindistan’da, Durum buğdayı üzerinde yapılmış olan bu çalışma, Mikoriza uygulanmış buğdayın kuraklığa karşı dayanımının arttığını, toprakta bulunan bitki besin elementlerinin alımının çok daha fazla olduğunu ve bitki büyüme hızının arttığını ve kök gelişiminin çok daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır.

MİKORİZA - BUĞDAY - 4

Washington State Üniversitesi, verimliliği düşük fakir topraklarda bir çalışma gerçekleştirmiş olup, Mikoriza uygulandığında kök ve kuru ağırlığın arttığını, toprakta bulunan “ P “ ve “Zn” minerallerinin daha fazla alındığını ortaya komaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder